Access Tech Solution

Fakta, forståelse og kompetance.


Hengetraume

På baggrund af arbejde i højden, har man "blind" tillid til brug af sele = overlevelse af fald. Dette kan være ekstremt farligt at fokusere således. Man må opnå bedre viden og forståelse, hvis man skal bruge udstyr, som går under EN-795.

 I dag findes der 2 typer af seler:

  • Aktiv sele - industrisele/klatresele. Sele, som er udformet til at kunne klare et fald, men som også er formet til at man skal kunne postionere kroppen, ved mindst mulig belastning.
  • Passiv sele - faldsele, som skal klare at redde dit liv ved et fald.

Begge seler påvirker lysken, og strammer om hovedpulsåren, som går ned igennem benet ved lysken. Dette udgør efter et par minutter, at benene får en "sovende" bevægelse pga. blodstrømningen. I en aktiv sele, kan man regulere den brede lårstroppe, ved at løsne eller bevæge sig i selen. I en passiv sele, må man have aflastningsstropper, for at kunne aflaste trykket på hovedpulsåren.

HVIS ikke man har dette på faldselen, risikerer man at opnå "hengetraume" efter ca. 5-10 minutter, som i værste fald kan resultere i dødsfald. Det er altså ikke bare faldet, som kan slå en person ihjel!

https://www.svd.se/tva-omkom-nar-norsk-lyftkran-rasade

http://www.hse.gov.uk/research/crr_htm/2002/crr02451.htm

http://www.heis.no/heismontoren/heismontoren-2006---nr-4/behandling-av-hengetraume

Man må også forstå og kunne dokumentere at forankringspunktet skal minimum kunne tåle 1200 kg. Det er ekstremt vigtigt!


Fald

Forståelse af fald

Fald

Forståelse af sving/pendul fald

Forståelse

Et dynamisk fald, som man bl.a. opnår ved at bruge falddæmper på passiv sele (faldsele), kan bremse faldet gradvist og dermed aflaste trykket på kroppen.

Et statisk fald derimod, det samme som ved brug af selen i bilen, skal være absolut minimum, da det hurtigt kan påvirke kroppen og dens organer.

 


Tiltag

Lære

RISIKO

Går man på kompromis med risiko, må man være klar over sandsynligheden og konsekvensen heraf!
Redningsøvelse/træning/kursus

Redningsøvelse er ekstremt vigtig for at opretholde et højt niveau i tilfælde der opstår et fald. Mange stoler igen på diverse redningsinstanser, som man også burde gøre, MEN det tager tid før de er på plads.

At kunne redde sig selv, er den absolut bedste og sikreste metode. 

ACCESS TECH SOLUTION, bistår i alt ved øvelser og træning af jeres personale. Vi kan sågar skræddersy et kursus til jer og bistå ved køb af udstyr til jeres firma.


Fakta

Ergonomi (SOFT):

https://stami.no/publikasjon/stami-rapport-nr-2-2013_2/

Sikkerhedsrapporter (SOFT):

http://ttsoft.no/norsk/rapporter/

Faldende genstande og faldenergi:

http://www.samarbeidforsikkerhet.no/handbook/nor/index.html


Skriv en kommentar

* = KrævesTidligere kommentarer